Ενέργεια – Περιβάλλον (τα μεγάλα ζητήματα του 21ου αιώνα)

Η παγκόσμια ζήτηση ενέργειας αυξάνεται με ταχύ ρυθμό. Καθώς όμως ο άνθρωπος ενεργεί σαν να διαχειρίζεται σταθερά αποθέματα φυσικών πόρων, αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εξάντλησή τους

Το ενεργειακό μοντέλο, πάνω στο οποίο βασίζεται η ανθρωπότητα, έχει φθάσει στα όρια του. Τα ορυκτά καύσιμα (άνθρακας, πετρέλαιο, φυσικό αέριο) έχουν αποδειχθεί βρώμικα, ακριβά και αναποτελεσματικά.

Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να αντιμετωπίσει την εξωτερική εξάρτησή της από τις εισαγωγές φυσικού αερίου και πετρελαίου ώστε να είναι λιγότερο ευάλωτη στην αστάθεια των τιμών τους αλλά και την πολιτική αστάθεια των παραγωγών χωρών. Για να το πετύχει αυτό πρέπει να επιδιώξει τον αναπροσανατολισμού της σημερινής ενεργειακής οικονομίας προς μια οικονομία η οποία θα ανταποκρίνεται πλήρως στις προκλήσεις της αειφορίας, της ανταγωνιστικότητας και της ασφάλειας του εφοδιασμού.

Το σημερινού μοντέλου κάλυψης των ενεργειακών μας αναγκών εκτός από αναποτελεσματικό και ακριβό έχει και ένα τεράστιο τίμημα για το περιβάλλον μας. Η υπερθέρμανση του πλανήτη μας, αποτέλεσμα της αλόγιστης καύσης ορυκτών καυσίμων και της αντίστοιχης έκλυσης διοξειδίου του άνθρακα, προκαλεί φαινόμενα όπως η ξηρασία, η ερημοποίηση, η εξαφάνιση των τροπικών δασών, η μείωση της βιοποικιλότητας , το λιώσιμο των πάγων κλπ.

Η Ελλάδα θα αποκτήσει κλίμα βόρειας Αφρικής. Εκτεταμένες πλημμύρες, ξηρασίες και ξαφνικοί τυφώνες θα πλήξουν τεράστιες περιοχές του πλανήτη μας. Δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι θα μεταβληθούν σε περιβαλλοντικούς πρόσφυγες. Ακραία περιβαλλοντικά φαινόμενα θα γίνουν ο κανόνας. Η άνοιξη και το φθινόπωρο θα είναι απλώς μια ρομαντική ανάμνηση.

Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (η αειφόρος λύση)

Η εξέλιξη της ανθρωπότητας συμβαδίζει με τη ραγδαία εξάντληση των φυσικών πόρων. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας συνιστούν οριστική λύση στο μεγάλο αυτό πρόβλημα και επιπλέον είναι οι μόνες πηγές ενέργειας που δεν επιβαρύνουν καθόλου το περιβάλλον

Η δυστοκία που παρατηρείται στην εφαρμογή των ήδη γνωστών λύσεων για την αντιμετώπιση της μεγαλύτερης απειλής που αντιμετωπίζει σήμερα ο πλανήτης, αυτής των κλιματικών αλλαγών, είναι μάλλον αναμενόμενη. Σύμφωνα με όλα τα διαθέσιμα μοντέλα και με βάση αρκετά συντηρητικές εκτιμήσεις, πρέπει να μειώσουμε σε παγκόσμιο επίπεδο τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου κατά 50-60% μέχρι τα μέσα του αιώνα μας. Οι δε αναπτυγμένες χώρες οφείλουμε να προχωρήσουμε σε πολύ πιο δραστικές μειώσεις των εκπομπών μας (της τάξης του 80%) μέσα στην ίδια περίοδο. Και όλα αυτά για να περιορίσουμε την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη στους 2οC, μέχρι τα τέλη του αιώνα.

Είναι σαφές σε όλους ότι δε μιλάμε πλέον για την ανάγκη μικροαλλαγών ή διορθώσεων, αλλά για την ανάγκη ανατροπής του σημερινού τρόπου παραγωγής και κατανάλωσης ενέργειας και την αποτελεσματικότερη δυνατή χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που απλόχερα μας έχει χαρίσει η φύση.

Ηλιακή θερμική ενέργεια (οφέλη)

Η ηλιακή θερμική ενέργεια αποτελεί την καθαρότερη και πλέον αποτελεσματική ανανεώσιμη μορφή ενέργειας (μετατροπή της ηλιακής ακτινοβολίας σε θερμότητα σε ποσοστό ως 80%).

Ειδικά στην Ελλάδα, που είναι από τις πλέον ηλιόλουστες χώρες της Ευρώπης, η χρήση της ηλιακής θερμικής ενέργειας αποτελεί μία ιδιαίτερα οικονομική λύση σε κάθε περίπτωση που χρειαζόμαστε ζεστό νερό.

Τα οφέλη δεν είναι όμως μόνο οικονομικά. Επιλέγοντας τη χρήση ηλιακών συστήματα στα νέα και παλαιά κτήρια (πράσινα) συμβάλουμε δραστικά στην μείωση των ρύπων και την προστασία του περιβάλλοντός μας. Άλλωστε η αισθητική εναρμόνιση των συστημάτων αυτών στα κτήρια είναι εφικτή αν γίνουν οι κατάλληλες επιλογές το κατάλληλο σύστημα. Η πράσινη αρχιτεκτονική είναι κοινωνική επιταγή.

Οι συνολικές μας ανάγκες για κατανάλωση ενέργειας υπό τη μορφή θερμότητας χαμηλής ή μέσης θερμοκρασίας (που αποτελούν το 50% των συνολικών ενεργειακών μας αναγκών) μπορούν να καλυφθούν από την ηλιακή θερμική ενέργεια σε ποσοστό ως 50%.